Het wordt makkelijker om je ex uit te kopen bij een NHG-hypotheek

Gepubliceerd op 24 februari 2020 om 15:26

Stellen die uit elkaar gaan en een koophuis met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) hebben, kunnen elkaar voortaan makkelijk uitkopen. Na een succesvolle proef zijn de leennormen veranderd. Hierdoor kan een van de partners makkelijker in het huis blijven wonen.

Dat gebeurt namelijk lang niet altijd, omdat de nieuwe financiering op basis van één inkomen door de oplopende huizenprijzen een probleem is. De ex-partner moet een vergoeding krijgen voor de waarde van het huis, inclusief opgebouwde overwaarde. Dat geld is er vaak niet en dan wordt de woning verplicht verkocht.

 

"Dan staan er opeens twee partners op straat terwijl het fijn is als één van de twee in het huis kan blijven wonen, zeker als er kinderen in het spel zijn"

De organisatie achter de Nationale Hypotheek Garantie.
 

Voor mensen met een hypotheek met NHG zijn nu de leennormen veranderd. Als hard gemaakt kan worden dat iemand de maandlasten ook alleen kan dragen, kan hij of zij bij het waarborgfonds extra lenen voor het betalen van de overwaarde aan de ex-partner.

De stichting achter de Nationale Hypotheek Garantie heeft de nieuwe leennorm ingevoerd na een succesvolle proef, waarbij ongeveer 1000 mensen in scheiding hun huis hebben kunnen behouden.

 

NHG, wat is dat?

De Nationale Hypotheek Garantie van Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen is een vangnet. De bank krijgt met zo'n NHG de garantie dat de hypotheekschuld afgelost wordt als de koper dat niet meer kan, bijvoorbeeld na ontslag of echtscheiding, en het huis verkocht moet worden met een restschuld.

De bank (of andere hypotheekverstrekker) geeft in ruil voor die zekerheid korting op de hypotheekrente aan kopers met een NHG.

De NHG kan dit jaar worden afgesloten op huizen die 310.000 euro of minder kosten. Dat bedrag is iets hoger als de huizenkoper flink investeert in energiebesparende maatregelen.

 

Bron: NOS.nl

 


«   »