Zoetermeer krijgt eigen 'Frank Visser': Wijkrechter gaat burenruzies oplossen

Gepubliceerd op 14 april 2019 om 10:35

Inwoners van Zoetermeer die ruzie hebben met hun buren kunnen sinds kort een beroep doen op een zogenoemde wijkrechter. Deze rechter van de Haagse rechtbank komt ter plekke kleine conflicten over zaken als geluidsoverlast oplossen.

De wijkrechter is een project van het arrondissement Den Haag. Een proef in Den Haag was zo’n succes dat de speciale rechter nu beschikbaar is voor het hele gebied dat onder het Haagse arrondissement valt, dus ook Zoetermeer.

Peuken op balkon

De meerwaarde van een wijkrechter boven buurtbemiddeling is dat hij het wapen van een vonnis achter de hand heeft. Het gaat om een zogenoemde civiele rechter van het arrondissement Den Haag die uit de grote Haagse rechtbank afreist naar de woning van een van de ruziemakers, of de ruziënde buren ontvangt in een wijkcentrum. Vaak gaat het over problemen als geluidsoverlast of peuken die op het balkon worden gegooid.

Ook sommige conflicten binnen een vereniging van eigenaren of tussen een huurder en een woningcorporatie zijn welkom bij de rechter. De feiten zijn vaak zo klein dat weinigen hiervoor naar de rechter stappen, maar tegelijk is de ergernis zo groot dat het flinke gevolgen heeft voor het dagelijkse leven.

De wijkrechter doet zijn best tijdens de zitting tot een oplossing te komen. De gemaakte afspraken zet hij op papier en deze worden ondertekend door beide partijen. Mocht de bemiddeling tot niets leiden, dan neemt de rechter zelf een beslissing. Hij komt binnen vier weken na de zitting met een vonnis. Het inschakelen van de wijkrechter is niet gratis, het kost beide partijen 40,50 euro.

Coördinator Mariëtte Knoop van Buurtbemiddeling Zoetermeer noemt het geweldig dat Zoetermeerders nu zo makkelijk de kans krijgen hun geschil op het juridische vlak aan te pakken.

Welles-nietes

,,Maar wel als het om een kwestie gaat die de rechter goed kan beoordelen. Zaken zoals overlast van spelende kinderen zijn moeilijker voor een derde. Het blijft vaak een welles-nietesspelletje. En dan geloof ik niet dat de relatie tussen buren verbetert als een derde toch een oordeel velt.’’

Ook vraagt ze zich af of mensen bereid zijn de ruim 40 euro per partij te willen betalen voor de komst van een rechter.

Een wijkrechter is in te schakelen via rechtspraak.nl

 

Bron: ad.nl


«   »