Toch geld voor mediation in strafzaken

Gepubliceerd op 8 december 2016 om 16:18

De proef met mediation in strafzaken kan volgend jaar toch doorgaan. De Tweede Kamer heeft een wijziging van de begroting goedgekeurd, waardoor er toch geld is om verder te experimenteren met bemiddeling tussen dader en slachtoffer.

Minister Van der Steur kondigde in oktober aan dat de proef zou stoppen, omdat die meer kost dan oplevert. Hij wilde er geen geld uit de pot voor slachtofferhulp meer aan besteden. Tot zijn eigen spijt, zei hij erbij.

Bij mediation wordt getracht buiten de rechter om tot een schikking te komen tussen dader en slachtoffer. Volgens Recourt blijkt uit de proeven die tot nu toe zijn gehouden dat het leidt tot meer inzicht bij de dader over het leed dat hij heeft aangericht. Mediation kan het slachtoffer ook helpen in de verwerking. 

 

Ruime steun

Op initiatief van PvdA-Kamerlid Recourt is er nu toch 1,5 miljoen euro gevonden om de proef te laten doorgaan. Dat geld is vrijgekomen, omdat de voorgenomen reorganisatie van het bestuursrecht niet doorgaat. Het bedrag dat daarvoor was vrijgemaakt, wordt nu in de proef gestopt.

Recourt kreeg vandaag ruime steun voor zijn voorstel. Alleen de PVV en de groep Bontes/Van Klaveren stemden tegen.

 

Bron: NOS


 »